Ostatnie lata pokazują coraz większe zainteresowanie weganizmem – dietą, która dawnej była uważana za niebezpieczną. Wiele źródeł pokazuje, że to nieprawda, a istnieją weganie, którzy od wielu lat mają bardzo dobre wyniki badań. Co jest więc zgodne z rzeczywistością? W tym tekście opisujemy tę dietę z każdej strony, bez ogródek. Czy weganizm to sposób odżywiania dobry dla Ciebie?
Jakie produkty jedzą osoby na diecie wegańskiej?
Weganizm, czyli dieta wegańska opiera się na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa, jak również produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja oraz kontrowersyjny jeszcze miód. Skutkiem tego dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców i warzyw jak również produktów zbożowych i roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja.
Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej fundamentalnym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest absolutną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy!
Dieta wegańska – jakie efekty możesz osiągnąć?
Dieta wegańska – naturalnie poprawnie zbilansowana, może być niezwykle zdrowa oraz dawać następujące korzyści zdrowotne:
- obniżone ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
- obniżony poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – obniżone ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
- niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
- obniżone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
- obniżony wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi),
- obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
- obniżone ryzyko chorób przewlekłych.
Te pozytywne rezultaty wynikają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (istniejących w mięsie oraz produktach pochodzenia zwięrzęcego) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw i owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).
Oprócz tego obserwuje się większą świadomość wegan przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników bądź sztucznych aromatów. Również często sięgają po żywność ekologiczną, oznaczoną certyfikatem BIO. Dieta wegańska jest o wiele lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.
Jakie wady ma dieta wegańska?
Kompletne wyeliminowanie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów oraz wielu innych produktów, nawet miodu, wygląda nieco niepokojąco dla zdrowia oraz musi kojarzyć się z jakimiś brakami. W szczególności ciężko jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo oraz witaminę D i B12, jaką po prostu trzeba suplementować.
Weganizm potrzebuje pewnej kreatywności oraz przytomnego myślenia o jedzeniu, niemniej jednak na rynku jest coraz więcej artykułów wegańskich, które cechują się dużą popularnością oraz pożądaniem wśród kupujących. W związku z tym dużo marketów nieustannie powiększa swoją wegańską ofertę i co chwilę na półkach można wynaleźć nowe produkty.
Co należy wiedzieć przed przejściem na weganizm?
Jeśli dotychczas jadłeś tradycyjnie, a także spożywałeś duże ilości mięsa i nabiału, zacznij ograniczać te produkty stopniowo. Po pewnym czasie możesz przejść na wegetarianizm, aby za miesiąc zacząć jeść wyłącznie produkty roślinne. Wszystko to wynika z przyzwyczajenia Twojego organizmu do pewnego jadłospisu, który należy zmieniać bardzo powoli, aby uniknąć problemów zdrowotnych.